2009.11.04. - Jérce paprikás

 2009.11.03. 08:31

A jércét koppasztás után eldaraboljuk, a szőröket leperzseljük, majd hideg vízzel lemossuk. Nem áztatjuk!

Egy nagyobb lábosban (ha a jércénk olyan 1,5 kg-os) 2 ökölnyi hagymát olajon megpirítunk, 1/2 édes paprikával, amit előzőleg apró kockákra vágtunk.

Összepárolódás után levesszük a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk - tudjátok, hogy a paprika nehogy elkeserítse az ételünket. Mivel én úgy szeretem, ha jó piros, 1,5 evőkanálnyi porpaprikát teszek hozzá. Egy kicsit még meg lehet bolondítani 1 kiskanálnyi darált paprikával. Ha enyhén csíp, az csak jó! :)

A hagymás cuccot feleresztjük olyan 4 dl-nyi vízzel. Következik a beízesítés. Ízlés szerint sózunk és borsozunk, és kerül még bele 1 cikk fokhagyma, összenyomva vagy reszelve.

A jércedarabokat belepakoljuk az alapunkba, szépen eligazgatva, mert nem lesz kavargatva. A zaftból azért a tetejére varázsolok keveset úgy, hogy a lábost körkörösen döntögetve megmozgatom.

Nagylángon fedő alatt felfőzöm, majd takarékra veszem és 15 percig szabad vagyok.

Ránézéskor újra megmozgatjuk - a már említett módon, mert idő közben a jérce levet eresztett ki magából. Meg is kell kóstólni a levét, mert a 2lábúnk addigra már magába szívta az anyagot, és nem biztos, hogy elég sót tettünk bele. Ha szükségét érezzük, pótóljuk nyugodtan.

Tovább rotyog takarékon mindaddig, amíg a húsvillapróbánk szerint meg nem fő. Ha a combot figyeljük, a jércénk akkor főtt meg, ha a bőre a hús felé jól visszahúzódott.

Ha sok zafttal szereted, mert például köretnek tésztát készítesz, akkor fél óra rotyogás után engedd fel még annyi vízzel, hogy ellepje a darabokat. Ám vigyázat! Ha így teszel, a hozzáadott víz miatt megintcsak kóstolni kell, hogy elég sós legyen.

Jó étvágyat hozzá, ha elkészítenéd... :)

Címkék: fotó receptek

A bejegyzés trackback címe:

https://vale.blog.hu/api/trackback/id/tr911494812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása