A jércét koppasztás után eldaraboljuk, a szőröket leperzseljük, majd hideg vízzel lemossuk. Nem áztatjuk!
Egy nagyobb lábosban (ha a jércénk olyan 1,5 kg-os) 2 ökölnyi hagymát olajon megpirítunk, 1/2 édes paprikával, amit előzőleg apró kockákra vágtunk.
Összepárolódás után levesszük a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk - tudjátok, hogy a paprika nehogy elkeserítse az ételünket. Mivel én úgy szeretem, ha jó piros, 1,5 evőkanálnyi porpaprikát teszek hozzá. Egy kicsit még meg lehet bolondítani 1 kiskanálnyi darált paprikával. Ha enyhén csíp, az csak jó! :)
A hagymás cuccot feleresztjük olyan 4 dl-nyi vízzel. Következik a beízesítés. Ízlés szerint sózunk és borsozunk, és kerül még bele 1 cikk fokhagyma, összenyomva vagy reszelve.
A jércedarabokat belepakoljuk az alapunkba, szépen eligazgatva, mert nem lesz kavargatva. A zaftból azért a tetejére varázsolok keveset úgy, hogy a lábost körkörösen döntögetve megmozgatom.
Nagylángon fedő alatt felfőzöm, majd takarékra veszem és 15 percig szabad vagyok.
Ránézéskor újra megmozgatjuk - a már említett módon, mert idő közben a jérce levet eresztett ki magából. Meg is kell kóstólni a levét, mert a 2lábúnk addigra már magába szívta az anyagot, és nem biztos, hogy elég sót tettünk bele. Ha szükségét érezzük, pótóljuk nyugodtan.
Tovább rotyog takarékon mindaddig, amíg a húsvillapróbánk szerint meg nem fő. Ha a combot figyeljük, a jércénk akkor főtt meg, ha a bőre a hús felé jól visszahúzódott.
Ha sok zafttal szereted, mert például köretnek tésztát készítesz, akkor fél óra rotyogás után engedd fel még annyi vízzel, hogy ellepje a darabokat. Ám vigyázat! Ha így teszel, a hozzáadott víz miatt megintcsak kóstolni kell, hogy elég sós legyen.
Jó étvágyat hozzá, ha elkészítenéd... :)