Drága Bea! Ugye Te már tudod is, miről szól a mai napi sztori? Igen, Benicassim! :) Naná, hogy! Mikor szeretnél jönni felénk?

Történt egy csodás évben, 2000-ben, hogy barátnőmmel Beával együtt nyaraltunk Benicassimban, Spanyolhonban.
Csodaszép, ha még nem voltatok, vegyétek fel az úticél-listátokra.
Egy apartmant vettünk ki, ahol betartva a helyi szokásokat - persze csak ha nem mentünk épp valami fakultatív programra - nagyokat sziesztáztunk dél és 15 óra között. Ahogy a helyiek élnek, próbáltuk mi is átvenni az életérzést, egy más, sokkal nyugodtabb bioritmusra váltva. Egy hét után kezdett kikopni a fagyasztóládánk, mert itthon Anyáink persze csomagoltak, hogy a két világjáró majd nehogy éhen haljon. Kb. mintha etiópiai körútra fizettünk volna be, olyan sokat pakoltak. Persze kapcsolatépítés révén, vendéglátás címén pár ételtől sikeresen megszabadultunk... :) Ez utóbbinak persze a célja az volt, hogy megkóstoljunk helyi specialitásokat is.
Beával amúgy Monaco-ban ismerkedtem meg, és már nyaraltunk egy turnusban Spanyolországban, így rutinos csapatnak számítottunk, már ami a nemzeti ételeket illeti. Már átbeszéltük, hogy a Crema Catalana néha kicsit édes, de annál csábítóbb étek, hogy feltétlenül enni fogunk egy paellát, vagy hogy mindketten imádtuk a La Siestában anno feltálalt tintahalat fokhagymamártással... nyami! Most hogy írok róla... Hű, de megéheztem rá! :S Mindjárt folytatom a mesét, csak kikönnyítem a lelkemet egy teával...

Itt is. Szóval tintahal. Elhatároztuk, hogy mi fogjuk elkészíteni. No nem arra gondolok, hogy hajnalban megyünk halászni, aztán a többi... :) Csupán amikor az Amica nevű Supermarketben vásárolgattunk, Beának jött egy ötlete, hogy vegyünk előre kipanírozott cuccost, és rántsuk ki magunknak. Rá is csaptam az ötletre, bár el is bizonytalanodtam.
     - Bea! Te tudod, hogy hogyan mondják spanyolul a tintahalat?!
     - Mhm, jó kérdés... Csak azt tudom, hogy "C"-vel kezdődik. Az alakja alapján meg úgyis felismerjük, ne aggódj!
     - Jogos. Na akkor keressünk rá! - szóltam, és már indultunk is a hűtőpult felé.
Rá is találtunk, viszonylag hamar. A neve "C"-vel kezdődik, az alakja hasonlít, szal meg voltunk győződve, hogy ez aztán a tuti. Nézzük az árajánlatot.
     - Nahát! Ez nem is drága! - szólt egyikünk.
     - Ja, az étteremben egy adag vagy 6x ennyi lenne, szerintem!
Mosolyogva toltuk a szekeret a kasszához, abban a biztos tudatban, hogy megcsináltuk az év üzletét! :)
Kicsit később, Valika olajat pakolt az egyik serpenyőszerűségbe, aztán amikor elérte a kellő hőmérsékletet, hajigáltam is bele az első karikákat. Bea asszem a teraszon süttette a hasát, vagy ha nem, valami mással foglalatoskodott éppen, de egy kis idő elteltével az illatok már csalogatták ki a konyhába.
     - Hű, ez aztán a valami! Szuper illata van!
     - Nekem mondod? Már alig várom, hogy megkóstoljuk!
Isteni fűszeres illat terjedt a konyhából, itthon nem használunk olyanokat. Persze 38 fokban kicsit nehezen hűl az étel is, így mire kisült az összes, akkor haraptunk csak bele mondhatni egyszerre az étkünkbe.
     - Finom... - állapítottuk meg. - Csak épp nem tintahal...
     - Hol a csomagolása? Ki kéne keresni a szótárból.
     - Tényleg!
     - Cebolla. (szebojja)
És ez nem más, mint a Vöröshagyma! Igen... :) Mentségünkre szól, hogy nem tanult egyikünk sem spanyolul, és a túlfűszerezett spanyol vöröshagyma tényleg isteni fincsi volt. Szóval így jártunk. Könnyesre nevettük magunkat. :)
     - Csoda hogy ilyen olcsó volt?
     - Szerintem akkor is az év üzlete a miénk! Jó étvágyat! :D

Tudjátok, hogy közel 10 év után hogyan jutott eszembe ez a történet? Nagymamim rántott hagymát a minap. Amikor Anya hozta, ez a párbeszéd zajlott le:
     - Szia, Mami küldött Neked rántott vöröshagymát.
     - Tintahalat? - mosolyogtam.
     - Jaaa. Miért? Valami mást mondtam?! - kérdezte Anya cseppet sem ártatlanul mosolyogva. :)

Drága Tanár Úr! A kiállítás megnyitója fergeteges és csodálatos volt! Bár én tudnám így "simogatni a billentyűket" ahogyan Boda Balázs vagy Martos László! Az előadott 4kezes Liszt-darab tökéletes megválasztása szerintem illett a tárlathoz. Egyetértek a konferáló emberkével, aki hangsúlyozta a művészetek összefonódásának szükségességét. Egyik erősíti a másik által adott élményt. Teljesen jól van ez így. Remélem még sok ilyenben lesz részem! :) Köszönöm szépen a meghívást!

Címkék: kreatív zene utazás koncert spanyolország barátság vicces művészet sztori tea meglepetés álomkép

A bejegyzés trackback címe:

https://vale.blog.hu/api/trackback/id/tr721671894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

senorita003 2010.01.26. 20:47:28

Még hogy emlékszem e a világ legfinomabb "tintahalára"?!?!?!?!...Hát lehet ezt elfelejteni?!?!?!?!?...Nem beszélve a repülő asztalról és a sziesztázó buszsoförről....:):):):):)Amúgy már a 6 órás vonaton ülök...remélem hamarosan oda is érek:):):):):):)

Favale 2010.01.26. 21:33:14

@senorita003: Hát igen! :) Még sok-sok minden történt velünk... Ne azt mondd, hogy mikor indultál, azt tudom! :D Inkább hogy mikorra ér ide az a vonat! :) Hiába, az a sok-sok km, meg az időjárás... :)Puszillak
süti beállítások módosítása