2010.01.06. - Vízkereszt

 2010.01.06. 00:25

Ideje leszedni a karifátokat! :) Elvileg ma kellene. Nekem tavaly karácsonykor nem volt, így ma valami más munka után kell néznem. Találok is, az biztos! Anya már jelezte, hogy átnézhetem a könyvelését, jól csinálta-e meg. :)

Ígértem, hogy a szerda a stabil receptes napunk marad. Jöjjön hát valami új! Persze csak a ma született barikáknak új a dolog. Gyakorlott háziasszonykák már számtalanszor elkészítették...

Egy kis türelem, most alszom egyet! Nemsokára olvashatod a mai napot, csak még be kell pótolnom némi pihit... Meg fogja érni visszalátogatnod... ;)

Káposztaleves azaz Korhelyleves (Bocsi, a fotó nem vmi tökéletes... mondhatni nagyon rossz :D) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


1kg savanyú káposzta
1/2 füstölt hátsó csülök, nem pácolt! A hagyományos füstöléses a jó.
40 dkg debreceni pároskolbász

vegeta
bors

porpaprika
liszt
olaj

tejföl

Külön fazékba odatesszük főni a káposztát, amit előzőleg jól kicsavartunk, majd hideg vízzel kimostunk. A leve még lehet kelleni fog az utósavanyításhoz, szóval azt ne öntsük ki. A kicsavart savanyúkáposztát érdemes előtte késsel megvagdosni, hogy ne legyenek benne nagyon hosszú szálak. Beledaraboljuk a kolbászt is, és az egészhez annyi víz kell, hogy ne túl sűrű, de tartalmas levest kapjunk majd. Ez kb 5-6 liter. Felfűszerezzük ízlés szerint: sóval, borssal, vegetával. Ez kb másfél órát fő együtt lassú tűzön.

A füstölt csülköt külön odatesszük a tűzre. Háromszor kell felzubogtatni, majd készre főzni. Ez azt jelenti, hogy amikor elkezd rotyogni, leborítjuk róla a vizet, és új vízben kezdjük előről a dolgot. Szabad tűzön 1 órát kell főnie, só nélkül, mert a csülök már sós! Vagy kuktában is készíthetjük, akkor felfővés után 40 perc + kiszuszogási idő. Kiszedjük, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd éles késsel ízléses darabokra vagdossuk.

Míg fő a leves, rántást készítünk, 3 evőkanál lisztből + annyi olajjal, hogy ne túl sűrű legyen. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd jöhet a porpaprika. Felengedem egy kicsi hideg vízzel, hogy folyós legyen, és beleengedem a levesbe, ha a káposztánk addigra már megfőtt. Felrottyanás után megkóstoljuk, elég savanyú-e. Ha nem, akkor a káposzta kicsavart levéből keverhetünk még hozzá. Ezután belekeverem a falatkákra vagdosott füstölt csülköt, ismét megvárom, hogy felfőjön, majd elzárom a lángot, ennyi.

Tányérba szedve tejfölt keverhetünk hozzá, ami megadja az egész leves korhely valóját. A tejfölt ugyan a rántáshoz is hozzátehetnénk, de például nálunk a családban nem mindenki szereti a káposztalevest tejfölösen, van aki csak natúron hiszi tökéletesnek.

Nálunk Január elsején minden évben van ilyen. Persze minden alkalommal megállapítjuk, hogy lehetne évközben is ilyen, valahogy kimegy a fejünkből, és megintcsak 1-ére főzzük meg... :) Mindegy... Legalább jól indul az év! :)

Címkék: ünnep receptek

A bejegyzés trackback címe:

https://vale.blog.hu/api/trackback/id/tr751650542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása