Tudtad? A mindenszentek napját megelőző estén tartott ünnepséget hívták All Hallow Eennek (minden szentek estéje): ebből származik a Halloween elnevezés.
Tegnap, október 31-én volt Halloween, ami a kelta naptári év végének az ünnepe is. Szóval elég régi dolog. A töklámpások amúgy kettős célt szolgálnak: egyrészt ezzel tartják távol, és űzik el a pusztító, a termést tönkretevő gonosz szellemeket, másrészt pedig ezzel világítanak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Na de térjünk rá a mai napra. A gyász egyetemes, az egész világot érinti. Nem mindenhol szomorú azonban a mai nap. Az elhunytakkal való újratalálkozást Dél-Amerikában például táncos-zenés, tequilás mulatsággal ünnepelik, nem máshol, mint a temetőkben! Hihetetlen, számunkra európai-kultúrában felnőtt embereknek, hogy nem csupán gyertyagyújtás, vagy néma emlékezés ez a nap.

Sokan - tévesen - a mai napra mondják, hogy halottak napja. Nem, az holnap lesz!

A hagyomány szerint VI. Leó - bizánci császár terjesztette ki az ünnep hatályát a vértanúkról minden szentre, miután templomot emeltetett szent életű felesége emlékére. Mivel azt nem engedték, hogy a templomot a császárnénak szenteltesse, Leó úgy döntött, hogy a mindenszenteknek ajánlja.

1512-ben ezen a napon volt először látható a vatikáni Sixtus-kápolna falain és mennyezetén Michelangelo műve. Amikor leleplezték a freskót, mindenki úgy érezte, hogy egy egyedülálló, csodálatos remekmű. Michelangelo remeke elütött minden más korábban keletkezett vagy addig elkészült kortárs falfestménytől. A festő elhagyta az addig szokásos aranyalapozást. Ő volt az első, aki fiktív bronzszobrokat, márványreliefet, márványarchitektúrát alkotott a teljesen sík területen.

Felmenőink, testvéreink, barátaink, ismerőseink ünnepe ez, azoké, akik üdvözültek és nemcsak a szentté avatottaké! Ezért a legjobb dolog, amit ma tehetünk, hogy felidézzük azokat a kedves emlékeket, amik hozzájuk kötnek bennünket. Gyertyát is gyújthatunk. A lényeg, hogy meghajtsuk fejünket előttük.

 

 

 

 

 

 

 



A kép Padovában készült. Ez a templom őrzi Szent Antal földi maradványait... Remélem egyszer eljutok megnézni a Sixtus-kápolnát is, bár ott tutira nem fogják megengedni hogy fotózzak... :)

A bejegyzés trackback címe:

https://vale.blog.hu/api/trackback/id/tr391489656

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az emberek hülyék – Halloweeni különkiadás-szégyenfal 2009.11.04. 15:52:16

Egy gyors körkép a blogokon, avagy ki hogy írja el a „Halloween” szót – mellette linkek és statisztikák. A "sima" hibák   Heloween: 3 comment:com (2x), Mit történik Virággal erasmus útja alatt Linzben? Haloween: 62 T...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása