Hozzávalók:

Salátalé:
     - 2 dl víz
     - 1 evőkanál 10%-os ecet
     - 2 csapott evőkanál cukor

Krumplisalátához:
     - 2 kg krumpli
     - közepes fej hagyma
     - só

Majonézhez:
     - 3 tojás sárgája
     - 3 dl étolaj
     - csipetnyi só
     - 1 evőkanál citromlé
     - 1/2 evőkanál mustár
     - késhegynyi fehérbors

     - 450 g tejföl

3 fázisból áll. Először elkészítjük magát a krumplisalátát, ráöntjük a salátalevet, aztán pihen, és legvégül tesszük rá a majonézt.
A krumplit megmossuk, és héjastól feltesszük főni. Villapróba mutatja, hogy mikor főtt meg, ekkor leszűrjük. Kitesszük egy tepsire, akkor hamarabb elhűl. Míg forró, nehéz pucolni, mert megsüti a kezünket, tehát amikor már fogható meleg, akkor elkezdhetjük lepucolni a héjától. A hagymát megpucoljuk, és tetszés szerint vagy hosszúkásra, vagy kockára vágjuk. Az előbbit én valahogyan jobban kedvelem, bár nem sokan osztják a véleményemet... :) Egy nagyobb tálba kezdjük el rétegesen lerakni a kockázott krumplit és a hagymát. Minden ilyen réteget megsózunk, vigyázva, hogy nem nagyon! Tehát: krumpli-hagyma-só-krumpli-hagyma-só-... amíg el nem fogy az anyag. Ráöntjük a salátalét (a hozzávalókat egyszerűen csak elegyedésig kavargatjuk), majd állni hagyjuk 1 órán keresztül. Krumplitól függ, mennyi salátalevet teszünk rá, amikor meg-megkavargatjuk, akkor látszik, hogy szükség lesz-e a többi lére.

Elkészítjük a majonézt. A 3 tojásnak a sárgáját egy tálba tesszük, majd a 3 dl olajat először cseppenként, majd kortyonként keverjük hozzá robotgéppel. Sűrű masszát kell hogy kapjunk! a többi hozzávalót - kb amikor 2 dl olajnál járunk - keverjük bele. Végül tesszük csak bele a nagy poharas tejfölt. Homogénné dolgozzuk.
Amikor letelt a minimum egy óra - amíg állni hagytuk a hagymás, salátaleves krumplinkat -, ráboríthatjuk az időközben elkészült majonézt. Jól elkavarjuk, vigyázva, hogy ne törjük össze a krumplit.

Hagyni kell összeérni az ízeket, ezért érdemes fogyasztás előtt 1 nappal elkészíteni!
A díszítés: Petrezselyem levélkével, pirosarannyal és naranccsal történt.

Fogyasszátok jó egészséggel!

Címkék: kreatív receptek

A bejegyzés trackback címe:

https://vale.blog.hu/api/trackback/id/tr801425276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása