Nemrégen anyai nagyapámnak névnapjára ültünk össze. A menü halászlé és rántott harcsa volt, egy kis barackos sütivel megfejelve a végét.
Ugye milyen egyszerű szépen tálalni? Az ünnepeltnek legalábbis nagyon tetszett, no meg ízlett is! Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem a hal szinte elképzelhetetlen citrom nélkül. Imádom magam csorgatni rá ezt a plusz ízt. Olyan jó! De tényleg! :)
Hozzávalók a barackos lepényhez:
140 g Danone kefir (ennek a pohara lesz a mércénk!)
1 pohár cukor
3 pohár liszt - átszitálva
1 pohár étolaj
5 db tojás
1 csomag sütőpor - átszitálva
1 csomag vaníliás cukor
barack (befőtt, de fagyasztott szilvával is isteni)
Ez egy nagyon könnyen elkészíthető vendégváró süti.
A fentebbi adag 2 tortaformányit ad ki !
Időigénye sem sok, 1 óra alatt össze lehet dobálni. Hogy milyen gyümölccsel készíted, igazából mindegy. Lehet próbálkozni a trópusiakkal is, szerintem csak a fantáziád szabhatja meg a határt. Lássuk hát a sorrendet:
A fehérjéket kemény habbá verjük. Minden más hozzávalót robotgéppel összekeverünk, majd kézzel a tésztába keverjük óvatosan a tojáshabot.
Kizsírozott és lisztezett tepsibe, avagy szilikon tortaformába öntjük a tésztát. A tetejére szórjuk a már előkészített feldarabolt gyümölcsöt. (a szilvát ízlés szerint megszórhatjuk fahéjas cukorral is).
Sütés: az előmelegített sütőbe betesszük a tésztát és 170°C-on sütjük 30 percig vagy tűpróbáig. Fontos: ne használj légkeverést! Csak alsó-felső sütést. Én 30 perc után visszavettem 140°C-ra, és még 15 perc kellett a tökéletességig. Így nézett ki, mikor kisült:
Bár a barackok lesüllyedtek - alacsonyabb színvonalra :) - de ezért nem panaszkodott senki. Vagy csak nem mert?! :D