25 dkg sárgaborsóból - 2 liter levest kell kapjunk.
A sárgaborsót előző este hideg vízbe áztatjuk. Másnap, főzés előtt tiszta vizet öntünk rá, úgy tesszük oda a lángra. Kb. egy arasznyi víz legyen még fölötte. Ízlés szerint felsózzuk, tehetünk bele vegetát, fehérborsot is.
Míg fel nem fő, folyamatosan figyelnünk kell, mert vastag hab képződik rajta. Ezt kiküszöbölendő - kavargassuk, vagy szedjük le a habot egy lyukas kanállal.
Forrás után kb. 45 perc alatt készre fő.
Most pedig jön a kedvenc részem! :) Az egész cuccot egy tésztaszűrőn átpasszírozzuk, majd visszatesszük a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a főzési idő alatt elkészített rántást. Mikor ezzel is felfőtt, kész is van.
Rántás: 1 púpos ek liszt + annyi olaj, hogy ne sűrű rántás legyen, inkább olyan tejfölös állagú. Világos barnára pirítjuk, majd a csap alatt kb. 1 dl hideg vízzel felengedjük.
Pirított zsemlekockákkal tálaljuk!
Ha kevés vízzel főztünk, semmi gond, süssünk hozzá fasírtot, és tálaljuk főzelékként. Ám ha hirtelen vendégünk toppanna be, víz és só mindig legyen a háznál, és engedjük fel bátran, hogy mégiscsak leves legyen! ;)