2009.10.29. - Még 21 nap...

 2009.10.26. 20:37

Milyen lassan telik az idő, ha várunk valakire...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hogy elfújjam szomorúságom, egy helyet idézek fel Nektek. Szerintem a fotóim sem tudják igazán visszaadni a városka szellemiségét. Franciaországba vezetlek most benneteket. Nem, nem Párizs, nem is a Riviéra. Lourdes. A hely, ahol lelkem békére lel. Először egy dél-európai körút során jártam itt, másodjára pedig egy zarándokút végcélja volt. Kedvenc városkámhoz, Carcassone-hoz is közel van.

Annak ajánlom, aki keresi a hitét vagy még nem járt itt. Lourdes. Itt jelent meg 18 alkalommal Szt Bernadette-nek Mária. A forrás felett - amit a katólikus szerzetesnővér még gyermekkorában ásott ki - 3 templom épült egymásra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



A forrás gyógyító erejében sokan hisznek. Nekem még van lourdes-i forrásvizem. Több éves, egy müanyag flakonban hoztam. Amikor úgy érzem beteg vagyok, egy kortyot iszom belőle. Hihetetlen, de ma is épp olyan frissnek hat, mint amikor alázúdult palackomba. Színtiszta, nem zavaros, átlátszó életerő. Tárgyi formája hitemnek. A forrásnál gyakorta van mise, az éjféli azonban semmi máshoz nem hasonlítható.

 

Magyar vonatkozásban említésre méltó, hogy a képen látható stációt mi magyarok adományoztuk a városnak.

 

 

 

 

 

 

 

 


A keresztút során, ami olyan 3 km hosszú, és egy hegyre megy föl, és vezet minket le, a sírbatétel jelenete fogott még meg nagyon, ahogyan kihasználták a természetet...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Gave folyó, a Vár és benne a miniatűr épületek,  a föld alatti templom, a hármas templom, Bernadette lakóháza, a börtön és az a sok beteg ember! Ez mind Lourdes. Sehol máshol nem láttam még eddig ennyi embert, akik elesettebbnél elesettebbek, sehol ennyi tolószékben ülőt, akik mind a gyógyulás reményével jöttek. Rengeteg a kórház, rengeteg a segíteni akaró ember is... A legmegrázóbb talán a délután 2 órakor kezdődő körmenet. A körmenetek fáklyás felvonulások, ahol egy átlagos 7köznap is több, mint 500-an vesznek részt. A délutánit azonban a betegeknek tartják. Sokan vannak, akiket infúzióval tolnak ki betegágyastól... Megrázó képek, felkavaró emlékek. Az esti körmenet azonban csodaszép. A fáklyánkkal megyünk kígyózva a templom elé, közben pedig mindenki egyszerre mormolja imáját - saját nyelvén.  


 

 

 

 

 

 

 


A lourdes-i jelenések és csodás gyógyulások hatására II. János Pál pápa '92-ben elrendelte, hogy február 11. a Római Katólikus Egyházban a betegek világnapja legyen, amiért a Pireneusok lábánál,  rőzsegyűjtés közben egy barlangnál 1858-ban látomása volt Bernadett Soubirous-nak, az akkor 14 éve beteges, szegény sorsú kislánynak.

Címkék: fotó utazás

A bejegyzés trackback címe:

https://vale.blog.hu/api/trackback/id/tr641477265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása