Megint szerdára ébredtünk... Ami jó, mert ilyenkor nem kell gondolkozzak mit is írjak. Folyamatosan érkeznek az igények, hogy milyen receptre van szükségetek. A top élére ma a töltött káposzta sorolt, leelőzve sok más finomságot.

Mielőtt azonban rátérnék a receptre, adok egy linket azon jazz-rajongó olvasóimnak, akik nem fognak ilyet főzni:
https://www.youtube.com/watch?v=bK3NE8w1B-0

Kedves Pecorino! Ezúton is köszönöm Neked mindazt, amit kaptam! Jöhet mééég! :)

Töltött káposzta - kaporral :)

Hozzávalók:

1 csomag kapor
30 dkg savanyú aprókáposzta a fazék aljára

Édeskáposzta kb 2 fejnyi ( - ami kimarad, azt lereszeljük, és csinálhatunk belőle 1-2 nap múlva káposztás cvekedlit...)

1,10 kg sovány sertéscomb, darálva
2,5 csapott kávéskanál só
1/4 kávéskanál bors
2 kávéskanál édesnemes porpaprika
2 db közepes fokhagyma reszelve
1 kis fej hagyma reszelve, vagy nagyon apróra vágva
15 dkg rizs

A hozzávalókat - a káposzta és a kapor kivételével :) - egy tálban jól összegyúrjuk.
Egy nagyobb fazékba vizet teszünk oda, amikor már majdnem forr, takarékra vesszük. Ebben abáljuk meg az édeskáposzta leveleit. Én úgy szoktam, hogy a torzsáját nagyjából kivágom, és a káposztát egészben teszem a forró vízbe. Pár perc alatt jó lesz, és a vízben fejtem le húsvilla segítségével a leveleket. Egy tálcára szedem az így kapott káposztaleveleket, aminek a torzsájából annyit vágok el, hogy a levéllel egyforma vastag legyen. Ha túl nagy egy levél, kettévágom.

 

 

 

 

 

 

 

 Következik a betöltés. Nem szabad sok masszát egy levélbe tenni, mert akkor főzés közben ki fog bomlani. Jó szorosra csavarom, és hegyesre. De kinek ahogy tetszik... :) Az ízlések nem mindig rokonok!

És most jön a trükk! Egy éjszakára hűtőbe teszem. Ha így pihen, másnap a főzés során sosem fog kibomlani, és guszta marad.

Amibe meg fog főni, annak a fazéknak az aljára szórom a 30 dkg savanyú aprókáposztát, majd szépen lerakom a töltelékeket. Két sor közé rejtem a kisebb csomag kaprot. Annyi vizet teszek rá, hogy jól ellepje, majd felsózom a levét. 50 percig fog főni felforrás után takarék lángon. Persze meg kell kóstolni, hogy jó-e már :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sokan itt már azt hinnék: ennyi, készen is van. Mi azonban teszünk még rá egy vékony rántást. 2 kicsi fakanálnyi lisztet 2 evőkanál olajban megpirítok. Félrehúzom a lángról, hűlni hagyom. 1 kiskanál pirospaprikát keverek el benne kevéske hideg vízzel.
(Kezdő szakácsnőknek: azért kell hűlni hagyni az olajon megpirított lisztet, mert ha azonnal beleteszed a porpaprikát, keserű lesz, és elrontja az egész eddigi munkádat...)
Az így kapott cuccot ráborítom a káposztára, felrottyantom és hagyom, hogy 2-3 percig még főjön. Készen is van! Főtt csülökkel, tejföllel tálalható.

Én kenyeret ritkán eszem hozzá, de ha van finom, friss - mondhatni langyos - pogácsa, hát annak egyszerűen nem lehet ellenállni! :) Hát igen, ez már az én gyengeségem... :)

 

 

Címkék: fotó zene jazz receptek

A bejegyzés trackback címe:

https://vale.blog.hu/api/trackback/id/tr41476048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása