Ne keressétek a címben a logikát, ma is receptet fogtok kapni! :) A címet csak az értheti meg igazán a valós tartalmában, aki ismeri az életem folyóját...

Kedves Receptgyűjtők! A mai kincsem nem más, mint...

Vadas, zsemlegombóccal

Hozzávalók a vadashoz:
1 kg száraz vadhús vagy sertéscomb szeletelve
1kg sárgarépa és zöldség (több legyen a sárgarépa)
3 nagyobb fej vöröshagyma
20 dkg füstölt szalonna
10 db babérlevél
½ mokkáskanál őrölt fehérbors
3 evőkanál mustár
1db 450 g-os tejföl
6 púpos evőkanál rétesliszt
só ízlés szerint

A gombóchoz:
10 db előző napi zsemle
3 db tojás
40dkg rétesliszt
2 teáskanál só
forró víz


Előre megtisztítjuk a répát, zöldséget, hagymát és kb. ½ cm-es szeletekre szeljük.
A szalonnát felkockázzuk és egy nagyobb lábosba tesszük, - amibe elkészítjük a vadast – üvegesre sütjük.
A hússzeleteket a szalonna zsírjába téve mindkét felét, fehéredésig sütjük, tányérra szedjük amíg minden szelet húst átsütünk.
Először egy sor húst a lábos aljára, majd rétegesen répa, zöldség, hagyma,
néhány babérlevél és a szalonna bőre következik.
Úgy rakjuk hogy a tetejére a zöldségfélék kerüljenek.


 

 

 

 

 

 

 

Annyi vizet öntünk alá hogy a lábos félig legyen, majd fedő alatt lassú tűzön összepároljuk a lábos tartalmát.
Amikor a hús megpuhult, akkor kiszedjük tányérra.
A szalonna bőrét, a babérlevelet kidobjuk.
A megmaradt hozzávalókat zsírjára sütjük, levesszük a tűzről és a rétesliszttel megszórjuk és jól elkeverjük.
Felöntjük annyi hideg vízzel állandó kevergetés melett (nehogy becsomósodjon)
hogy mártásszerű legyen az állaga. Visszatesszük a tűzre és felforraljuk, utána levesszük és kb. 15 perc múlva a botmixerrel mártás szerű péppé dolgozzuk. Ha nincs olyanod, akkor egyszerűen csak krumplinyomóval pépesre nyomkodod, de erre a célra megfelel a turmixgép is.
Belekeverjük a fehérborsot és a mustárt és ízlés szerint sózzuk.
Hozzáadjuk a tejfölt, amit előtte simára jól kikevertünk, visszatesszük a tűzre és állandó
kevergetés mellett felforraljuk.
Levéve a tűzről a hús szeleteket belerakjuk és készen van.
Előző nap érdemes elkészíteni, mert az ízeknek jól össze kell érniük.

A gombócot frissen készítjük !
Felaprítjuk a zsemléket kb. 2 cm-es kockákra, azért jobb az előző napi zsemle, mert azt könnyebb szeletelni.
Megsózzuk, megszórjuk a rétesliszttel és beletesszük a tojásokat.
Forró vízzel nokedli kéménységűvé keverjük, és vizes kézzel gombócokat formálva, a forrásba lévő vízben kifőzzük.
Akkor jó amikor nem ragad a hústűre amit beleszúrunk.
Kevés olajat öntünk alá és átforgatjuk a gombócokat nehogy összeragadjanak .
Arra kell figyelni az elkészítéskor, nehogy eláztassuk a zsemlekockákat!

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

Ui: Kedves Anni néni!
Édesanyám azt mondta amikor megkóstolta, hogy valaha az Ő Édesanyja, azaz Nagymamám készített pont ilyen finom vadast...  Ezidáig ez volt a legszebb dícséret, amit kaptam. :) Nagyon sokáig kerestük ezt az ízt, mire eljutott hozzám a recept. Sajnos Nagymamám már nem tudott megtanítani rá... Ezért is vagyok nagyon hálás. Köszönöm szépen!

A bejegyzés trackback címe:

https://vale.blog.hu/api/trackback/id/tr351416364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása