2009.09.23. - Szilvásgombóc

 2009.09.22. 20:47

A hétvégén vasárnap Nagymamával csaptunk bele a lecsóba... Akarom mondani: nem, most nem a lecsó receptet szeretném leírni! :) Szóval. Isteni gombócokat gyártottunk, amit a mai nap fogok Nektek elárulni hogyan is.
Kedves Katika! Köszönöm a szilvát, ami az ötletet adta ehhez az igazi őszi finomsághoz!

Hozzávalók a gombócok tésztájához:

1,20 dkg sós, főtt és összetört krumpli
40 dkg liszt
12 evőkanál gríz - a nagy titok, amitől finomabb lesz az átlagosnál :)
4 diónyi zsír
4 db egész tojás

Egyéb hozzávalók :
Megmosott, felezett szilva
sok-sok zsemlemorzsa
kristálycukor
fahéj
2 tojás fehérje
2-4 evőkanál étolaj
6-7 l víz

Előkészítjük a prézlit:
A zsemlemorzsát kevés olajon megpirítjuk, majd hűlni hagyjuk. Cukorral és fahéjjal keverjük össze, ízlés szerint.

Minden hozzávalót egy tálba teszünk, és összeállítjuk a gombóc tésztáját.
Fontos! Nem kell megijedni, hogy maga a tészta kicsit ragacsos, semmiképpen ne gyúrj hozzá több lisztet!
0,5 cm vastagra nyújtjuk, majd olyan 10-12 X 10-12 cm-es kockákra vágjuk tésztánkat a lisztezett deszkán.
Tojásfehérjével megkenjük a lapok teljes felületét. (Ez egy-két plusz tojás fehérje, nincs benne a hozzávalók mennyiségében!)
Beletesszük az egyik kis kocka közepébe a már előre megmosott, lecsepegtetett és fahéjas cukorba forgatott szilvánkat, a tészta sarkait behajtjuk, mintha túrós batyut készítenénk, majd a tenyerünkbe véve gombócot formálunk belőle, majd lisztbe mártjuk és úgy tesszük tálcára. A tojás fehérje gondoskodik róla, hogy a tésztaszélek jól egymáshoz ragadjanak, így nem fog fővés közben kinyílni egy sem.
Forrásban lévő sós vízben főzzük ki a gombócokat. A vizet úgy készítem elő, hogy felsózok 6-7 liternyit úgy, mintha csak krumplit akarnék főzni, aztán teszek még bele 2 evőkanál olajat, amitől nem fognak majd összeragadni a gombócok.
Amikor nyersen beletesszük a vízbe a gombócokat, lemegy az aljára. Amikor feljön a tetejére, akkor még tovább kell főznünk, mert még nyers a közepe tájékán. Kb 20 percig kell a fazékban lenniük.
Kiszedjük a vízből és rögtön a már előre elkészített zsemlemorzsánkba forgatjuk őket.
Egy kicsit hűlni hagyjuk, aztán az illatokra a konyhába tévedők elé tesszük, hogy fogyasszák jó egészséggel! :)

Címkék: receptek

A bejegyzés trackback címe:

https://vale.blog.hu/api/trackback/id/tr881400390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása