Emlékeztek még a töltött káposzta receptemre? Nos ez is valami hasonló lesz, legalább is hasonlóképpen kezdjük el. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:
4-5 karalábé
10-14 karalábé levél vagy portugál nyeleskáposzta (utóbbi magyar országon nem kapható, ám ízre nagyon hasonlít a karalábé leveléhez...)

1,10 kg sovány sertéscomb, darálva
2,5 csapott kávéskanál só
1/4 kávéskanál bors
2 kávéskanál édesnemes porpaprika
2 db közepes fokhagyma reszelve
1 kis fej hagyma reszelve, vagy nagyon apróra vágva
15 dkg rizs

A hozzávalókat - a karalábé kivételével :) - egy tálban jól összegyúrjuk.

Ha túl nagy egy levél, kettévágom - majd mindegyik levelet szépen betöltöm. A meghámozott karalábé belsejét egy félgömb alakú vájókával - vagy ha nincsen, akkor egyszerűen kiskanállal - kivájjuk, és ezeket is betöltjük.

Egy nagy fazékba elsőként a kivájt darabkák kerülnek, ennek tetejére a töltött karalábék, legvégül pedig a megtöltött levelek.

Ha netán maradna ki husi, akkor formázzunk gombócokat belőlük, és tegyük a tetejére. Nem kell aggódni, nem fog szétmenni, mert nagyon jó az alapmasszánk.

          Gyakorlott Házitündérek Figyelem! Nehogy tegyetek tojást a husihoz! Nem én felejtettem ki a receptből, hanem egyszerűen csak nem kell bele!!! ;)

Vegetával sóval felízesítjük a levét.

Felfővés után az esetleges habot leszedjük (nem mindig van).

Takarékon fő 40 percig.

Ezalatt egy rántást készítünk 1 ek lisztből és kicsi olajból. Nem kell túl barna legyen! Ha kihűlt, keverjünk bele 2 púpos ek tejfölt, majd kicsi vízzel dolgozzuk el simára, hogy az edényünkből kiönthető állagú legyen.

Borítsuk a megfőtt dolgokat tartalmazó nagy fazekunk tartalmához, és óvatosan mozgassuk meg fakanállal, hogy homogenizálódjon. Hagyjuk még egyszer felfőni, és készen is van!

Azonnal tálalható, díszíthető kaporral, és fogyasztása plusz tejföllel, friss pogácsával ajánlott! ;)

 

És akkor most a sztori, miért is főztem a napokban ilyet. Új barátainktól kaptunk Angliában termelt portugál nyeleskáposzta levelet. Nézegettem, mit is lehetne belőle főzni, aztán amikor rábukkantam az egyik oldalon, hogy íze hasonszőrű, mint a karalábélevél, már nem volt kérdés, mi lesz vele. Vettem 5 karalábét hozzá, és a fenti módon elkészítettem. Osztatlan sikert aratott! :)

Címkék: fotó anglia utazás barátság receptek sztori gasztronómia

A bejegyzés trackback címe:

https://vale.blog.hu/api/trackback/id/tr63170827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása