Van egy hiedelem, miszerint ha farsangkor nem eszel fánkot, elviheti a házad tetejét a szél. Ezért árulom el Nektek a legtutibb farsangi fánk receptjét, amit évek óta nagy sikerrel készítünk Anyával - a család legnagyobb megelégedésére... :)

Megjegyzés a fotóhoz: Az ötlet nem saját, a Nagykanizsai Fánkfesztivál plakátjáról nyúltam le, hogyan porcukrozzam szépre... :) Seperc alatt meggyártottam a sablont hozzá, szóval mostmár vállalhatom akár a nagyüzemi mennyiségnek a díszítését is! :)

Hozzávalók:
3 dkg élesztő
60 dkg liszt
3 dl tej
6 dkg olvasztott vaj
5 dkg cukor
3 cl rum
5 tojás sárgája
Csipetke só
(esetleg reszelt citrom héj) 

Vagy ha nagyobb mennyiség, akkor:
5 dkg élesztő
90 dkg liszt
4,5 – 5 dl tej
9 dkg vaj
7 dkg cukor
5 cl rum
7 tojás sárgája
2 vaníliás cukor
Csipetnyi só
 
Az élesztőt kevés cukorral és kevés liszttel 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A többi lisztet és a hozzávalókat egy keverőtálba tesszük, végül az élesztőt is, és addig dolgozzuk fakanállal, vagy robotgéppel, míg a tészta el nem válik az edény szélétől.
Langyos helyen kelesztjük kb. 50 percig.
Lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és kinyújtjuk kb. 2 (max.2,5) cm vastagra. Lisztbe mártott szaggatóval fánkokat készítünk.
A fánkok közepét kissé benyomva tesszük bele a forró olajba, és locsolgatjuk a tetejét egy kicsi merőkanál segítségével...
Ha szép világos barnára sült, megfordítjuk.

Kiszedjük, lecsöpögtetjük, és házi baracklekvárral kínáljuk! :)

Ne kövezzetek meg, de az én kedvencem a szilva- vagy a meggylekvár... A piros fürtösből készültet tavaly kaptam, és nagyon-nagyon fincsi! :) Lehet idén megpróbálok majd gyártani magamnak! A szilvalekvár pedig régóta a gyengém. A tavalyi termésünk kiváló lett, és Apa a tizenakárhány kg szilvához mindössze csak 1 kg cukrot tett, ami elenyésző a mennyiséghez képest. Igazi üstben főtt, a szabadban. És őszintén?! Csak kiváltságosok kaphatnak belőle... :D Igaz, nem őrzi 7 lakat, az igazsághoz azonban hozzátartozik az is, hogy a megtévesztés kedvéért: még szedtünk szilvát Pallagon is - egy kedves ismerősömnél - így csak mi tudjuk, melyik az igazán fincsi, azaz a saját termés, és melyik készült a szedett szilvából... ;) Persze utóbbi is tökéletesre sikeredett... Nyami... De megéheztem! :D

Nos. Megcsináltam az "Anya leadta" rendelést. :) Cseppet sem voltam kényszerítve... Tegnap beállított egy csirkemellel, tejszínnel meg ömlesztett sajttal... Na? Kitaláltad? Igen, csirkemellből készült el a kapros pulyka recept, amit már közkinccsé tettem vala. :) Mit ne mondjak, most, hogy tele a konyhám az illatával, cseppet sem zavar, hogy kint megint egy nagy csapat hópihe próbálja jelezni - még tél van.

Felhívás! Íme egy angol fordítási gyakorlat! :) Hajrá Lányok! Na jó, kaptok engedményt. Elég csak a receptet. Nem, nem a szót, hanem a teljes fánk - receptet! :)

Címkék: kreatív tavasz család farsang ünnep barátság tél receptek gasztronómia meglepetés

A bejegyzés trackback címe:

https://vale.blog.hu/api/trackback/id/tr691696650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anni13 2010.02.03. 17:45:34

Valikám ! Itt is köszönöm a nagyon finom és szalagos fánk receptet .
Puszi Anni ,,anyu ,,

Speedway Sanyi 2010.02.04. 20:45:20

A fánkból mi is kaptunk és mondhatom, nagyon finom volt.Mi házi készítésű sárgabarack lekvárral ettük.Köszi Sanyi, Márti
süti beállítások módosítása