Hozzávalók:
25 dkg "libamáj" bab
1 diónyi vöröshagyma
3-4 babérlevél
1 kiskanál vegeta
1,5 kiskanál só

2 liter víz
Rántáshoz: 2 ek olaj, 1 kk pirospaprika, 2 csapott ek liszt

0,5 - 1 db füstölt hátsó csülök
(azért hátsó, mert azon több a husi... :) )

Tálaláshoz
: 1 fej lilahagyma


A babot feltesszük 1,5 liter vízben főni, hozzáadva a sót, vegetát, babérlevelet és az apró kockára vágott vöröshagymát. Ennek kb 1 óra kell, hogy lassú tűzön összefőjön.
Rántást készítünk. Az olajban kicsit megpirítjuk a lisztet, majd levesszük a tűzről, megvárjuk, hogy hűltebb legyen. (Azt hiszem már írtam: azért nem szabad a forró olajba, rántásba beletenni a porpaprikát, mert az égett ízű lesz, így elronthatja az étel ízét...) Beletesszük a porpaprikát, homogénné keverjük, majd felengedjük 0,5 liter vízzel. Hozzáadjuk a megfőtt babhoz a rántást, és 2 - 3 rottyanásig még a tűzön hagyjuk.

A csülök elkészítése nagyon egyszerű. 2-szer felfőzzük, majd leborítjuk róla a vizet. Erre azért van szükség, hogy ne legyen nagyon füstös ízű. Harmadjára is vizet teszünk rá, ebben már 50 percig fog készre főni a csülök (forrás után persze). Feldarabolhatjuk nagyobb darabokra, majd beletehetjük a levesbe, de külön tányéron is szervírozhatjuk az ebéd tálalásakor.

Én nagyon szeretek a levesbe lilahagymát vagdosni, persze csakis frissen, közvetlenül fogyasztás előtt. Van, aki ecettel és cukorral ízesíti a sajátját. Megmondom őszintén, ez utóbbit nagyon nem szeretem. Szal ha engem vártok ebédre, nehogy beletegyétek az ecetet és cukrot, mert akkor inkább köszönöm a részvétet, de jöhet a desszert főfogásként... És ha az történetesen egy Ben and Jerry's vagy egy Buskin-Robbins... Minden bűnötök megbocsátásomra talál! :D Na jó, lehet ezeknél jobb fagyi is... :)

Címkék: receptek

A bejegyzés trackback címe:

https://vale.blog.hu/api/trackback/id/tr661678350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Speedway Sanyi 2010.10.29. 23:48:59

A Net-en kerestük a bableves receptet, és egy ismerős blogot találtunk. Sanyi
süti beállítások módosítása