Egy receptből két tészta. Az egésznek csak a tölteléke és a hajtogatása különbözik. :) Ügyes háziasszonyok persze mindezt titokban tarthatják, hisz a töltelék és a hajtogatás annyira más jelleget kölcsönöz ennek a receptnek, hogy a családnak talán fel sem fog tűnni ez a kis trükk. ;)

Hozzávalók:
0,5 kg liszt
3 dkg élesztő
1 tojás
1-2 ek olaj
1 csipet só
1 ek cukor
4-5 dl tej

Töltelékhez:
Utóljára, amit sütöttünk Anyuval szilvalekvárral csavartuk fel. Akinek nincs házi lekvárja (az a jó, ami keményebb, mert az nem fog kifolyni), az a boltokban olyat keressen, amire rá van írva: sütésálló!

Avagy a túrós verzió:

0.5 kg túró
fél maréknyi hideg törtkrumpli
citromhéj
1 ek vaníliás cukor
3 ek cukor
2 tojás sárgája

Kenéshez:
2 tojás fehérjébe teszek fél kk cukrot

A tészta hozzávalóiból a száraz elemeket egy tálba összekeverem. Kis lyukat formálok a közepébe, ebbe teszem az olajat, a tojást, a 2 dl langyos tejben megfuttatott élesztőt. (Hogyan futtatunk élesztőt - lásd a pogácsa receptemnél.) Elkezdjük bedagasztani a tésztánkat. A maradék langyos tejet apránként adagoljuk a tésztához, ahogy az igényli.
3/4 órát - hűvösebb konyhában akár 1 órát pihentetjük.

 

 

Amikor látjuk, hogy szépen feljött, kiszedjük deszkára. Nyújtófával - ha épp betoppan nem először ittas kedvesünk, jól elagyabuláljuk, mielőtt ő tenné ezt velünk... :) Ja bocsi, ez most recept. Szóval elnyújtjuk.
Ha lekváros buktát készítünk, azt vastagabbra kell hagyni, mert ha túl elvékonyítjuk a buktát, a sülés közbeni növekedésnél kiszakadhat, és a lekvárunkat a tepsiből kanalazgathatjuk ki. Buktánál olyan ujjnyi vastag tészta kell, minimum! A túrósbatyunál -na nem sokkal, de azért kicsit - vékonyabb a jó. 12x12 vagy 15x15 centis kockákra vágjuk. A buktát úgy töltjük, hogy a lekvárt a tésztakocka egyik oldallap jához közel tesszük és felcsavarjuk. A tepsibe úgy tesszük, hogy a látható hajtás vége legyen alul. a két végét érdemes összenyomni, hogy itt se folyjon ki a lekvár. A túróst pedig úgy kapjuk, hogy a kockának a közepére tesszük a tölteléket, majd a sarkokat egymással szemben a közepére hajtogatjuk.
Zsírozott lisztezett tepsiben vagy szilikon lapon sütjük 170 C-on. 20 percig vagy fogpiszkapróbáig sül. Látszik az. Én 10 percig alsó-felső sütéssel, majd csak alsó sütéssel készítem. Így az alja nem lesz hóka, hanem az a kellemesen pirult.
Fontos! Sütőpapír nem jó! Odaragadhat! 

Alufóliában szálítsunk kóstolót a rokonságnak! Persze csak ha már elhűlt. No meg abból, ami esetleg megmaradt... :) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


FONTOS! Mától ismétlik a JAG sorozatot a Story TV-n! :) 

Címkék: család receptek

A bejegyzés trackback címe:

https://vale.blog.hu/api/trackback/id/tr641661388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Speedway Sanyi 2010.01.13. 11:05:54

A süti tényleg nagyon finom.
Sanyi

Favale 2010.01.15. 13:29:06

@Speedway Sanyi: Örülök, hogy ízlett... :)
süti beállítások módosítása